dijous, 22 de desembre del 2011

Bon Nadal a tots!

Carta digital als Reis Mags

Enguany a la classe hem pensat que estaria bé escriure la carta als reis en versió digital. I és que estic convençuda que avui en dia els Reis Mags es miren tots els blogs de les escoles i Internet és tan ràpid...

És així com els fillets i filletes de la nostra classe han fet un document de text i han escrit, amb un poc d'ajuda, dues de les coses que més il·lusió els fa. Esperem que els reis ho llegeixin i també que els agradin els dibuixos que també hem fet per ells.

OLA REIS SOM ENJHAIRO

1COXUTELEDIR IGICO I TEMBE 1 JO FUBOL

PER ELS REIS I PARENUEL

VUIUNCUXET I UNANEVERA

SOMNAILANI

EDEU I MOLTESGRASIES

SOM EN BIEL GOMILA

1 COSA CE TI RENETERA CA UGAFE UN COSA ELECTR ONICE

I 1 LEGO DE BOB ESPONJA

OLA REIS MACS SOM EN LLUC VUI SENINTENDO DEESE IUNPETINET

DE DUES RODES

BON EDAL

OLA SOM NAITANA

VUI UN PIANU DEN BOPESPONJA I MACILLAJE

ADEU

SOM EN BOSCO

JOTUIS ELABORATORIO DE DCTOR CALAVERA I TEMBE MEGAREX

GRASIES

OLA REIS MACS VULL

UN PULE DE 69PESES I

1 JOC DENBOPESPONJA

SOM ENMARC

OLA REISMACS SOM EN GUIEM VUI GORMITIS I

TEMBE UNE PILOTE

BON NADAL

OLA REIS MACS

1 TEMPLO DE LUMINOR

I UNA NNITENDOD ESE

SOMEBIEL CRIADO

MADIC ULRIKA

VUI UNA MACINA CA FABATUTS I JALATS.

I UN PIANO.

BON NADAL

Versions particulars dels Tres Reis Mags i algun Pare Noel








dimarts, 20 de desembre del 2011

Aniversari de n'Atiana

Avui hem celebrat l'aniversari de n'Aitana; li feina tanta il·lusió compartir el pastís que li ha fet son pare... Felicitats Aitana!
(I felicitats Bep, el pastís era boníssim!)


divendres, 25 de novembre del 2011

Un tast del matí...

Excursió a Sant Adeodato


El matí es presentava esplendorós. No podíem tenir un temps millor per anar d'excursió i les energies estaven ben renovades per pujar amunt, a pas ferm, cap a les cases del lloc de Sant Adeodato. Vam fer la pujada en un tres i no res, (
què havíeu berenat?) i, ben prest, ja vèiem les egües i els pollinets, els estables, la pista d'entrenament, la palla per menjar...
La família d'en Gerard no ens podia acollir millor, tanta paciència és d'agraïr quan un aixam de fillets i filletes envaeix ca teva. Després de berenar ens van convidar a unes
patatilles i tothom s'ho va menjar amb molt de gust.

El passeig pel petit bosc fou molt interessant, sobretot pel que ens anava explicant na Lali sobre la caça de tords, i també per l'espessura d'algun tram i algun desnivell. Es nota que als nostres alumnes els agrada explorar i hem de dir que es van portar com uns autèntics excursionistes.

Jo els havia explicat que aquest era com una mena d'entrenament per si, més endavant, volem fer alguna excursió més llarga. No descartam dedicar-nos-hi amb més èmfasi properament.
Val la pena aprofitar que esteim envoltats de natura i l'entusiasme d'aquests fillets i filletes.




dijous, 17 de novembre del 2011

El peix irisat

Una vegada més na Mónica, sa mamà d'en Guillem, ha vingut a l'aula a explicar-nos un conte. El tema s'hi avenia molt al que darrerament ens interessa i no cal dir que tothom va estar ben atent a l'hora d'escoltar les aventures d'aquell peix tan polit que no sabia compartir.

Gràcies de nou, Mónica, per tenir-te tan a prop i per fer-ho tot tan fàcil.




divendres, 11 de novembre del 2011

Excursió a Ciutadella. Exposició "Sabates nàufragues", Mercat des peix i port .



Una manera de veure de primera mà els peixos que estem estudiant a l'escola és observar-los en directe, així és que hem anat d'excursió a Ciutadella a veure què hi trobàvem. Hem partit el grup de quatre anys, amb na Cristina i el grup de cinc anys.

Per començar hem anat a la Sala d'exposicions de "Sa Nostra", fent un passeig. És un gust poder caminar tranquil·lament pels carrers empedrats del poble i anar descobrint racons interessants (una escultura en una font, el be de Sant Joan, l'esglèsia del Socors...). Un cop hem entrat a l'exposició, ens hem quedat sorpresos del munt de sabates nàufragues que n'Enric Servera i na Natàlia Centelles van trobar, fotografiar i contextualitzar en una breu història. Ens hem interessat pel que allà hi vèiem i també hem pogut oferir a l'exposició una sabata nàufraga que vaig trobar un diumenge al pla de mar.

Després hem anat al mercat des peix. Allà hi havia na Mandi; ella ens ha mostrat un munt de peixos que ens han deixat amb els ulls esglaiats, la boca ben oberta i les mans amb una forta olor. Hem pogut veure morenes, congres, un anfós molt gros, raps, lluços, crancs, gambes, escamarlans, una mussola, variades, cap roigs, pedaços... El que ens ha alegrat més el dia és que ens han regalat un peix volador! El coneixen per Xòric i té unes ales precioses.

Per descansar i agafar forces, hem anat al parc des Pins, allà hem berenat i jugat una estona.

I més tard, ens hem disposat a baixar al port per veure les barques. Ens feia il·lusió apropar-nos a les barques de pesca; en Biel Criado tenia un especial interès en veure les barques bou... Però ens hem trobat un entrebanc: al port hi fan obres i no hem pogut anar més enllà. El matí, però, ja havia estat prou complert. Ha valgut la pena.

Cal dir que hem enyorat moltíssim en Lluc i en Jhaíro que no han pogut venir; encara que hem fet aquestes fotos perquè ho puguin veure per internet.

Ens ho hem passat molt bé i segur que romandrà en la memòria dels fillets i filletes des Migjorn aquesta sortida amb peixos, sabates i barques.

Des d'aquí volem donar les gràcies a na Joana i na Mariona que ens han acompanyat. A en Manolo, el conductor de l'autobús que ens ha duit fins allà. A n'Assumpta de la sala "Sa Nostra" que ens ha mostrat l'exposició i a na Mandi, en Cial i les seves companyes del mercat des peix que han estat molt amables d'explicar-nos ho tot.
Moltes Gràcies a tots!

divendres, 28 d’octubre del 2011

Taller de cuina: Bunyols de Tots Sants i Fira de tardor

Aquesta vegada hem tingut el gust de poder comptar amb dos ajudants importants, sobretot per n'Ailani. Na Sílvia i en José Luís van acceptar la nostra invitació de venir a l'aula a fer bunyols amb noltros i, és clar, a n'Ailani li va encantar. I és que ja sabeu que ens agrada que quedeu a l'escola amb noltros, el que és poc habitual és que hi coincideixin el pare i la mare: tot un luxe.
Ells dos van poder experimentar de primera mà com és la vida a l'aula d'educació infantil i l'ambient que sovint s'hi respira. Amb paciència, constància i molt d'amor, quasi tot ho arribam a aconseguir. Almenys els bunyols en són un exemple. Des d'aquí volem donar les gràcies a la família de n'Ailani per la seva col·laboració i animar-vos a tots que ho proveu a casa. Per fer els bunyols necessitareu:



1. Aixaufau els 100g. de patata i els 150g de monyaco bullits .
2. Afegiu-hi els 150g. de sucre, els 100g de seu i el llevat.
3. Mesclau-ho tot fins que quedi una pasta aferradissa.
4. Posau el 1/2 Kg. de farina dins un ribell i afegiu-hi la pasta anterior amb els 4 ous.
5. Deixau-ho tovar més o menys 1 hora.
6. Feis els bunyols i fregiu-los amb oli ben calent.









divendres, 21 d’octubre del 2011

Taller de cuina: Confitura de carabassó i meló

A principi de curs na Joana ens va dur de l'hort un carabassó gegant. Hem trobat l'ocasió d'aprofitar-lo fent una confitura per col·laborar a la "Fira de tardor" que organitzen els alumnes del tercer cicle.
D'experiència ja en teníem en cuinar aquestes coses, així que ens hem posat mans a l'obra i en poc temps hem tingut fet el preparat per coure una confitura espessa de carabassó i meló.
Coneixen la utilitat de la bàscula i alguns dels fillets han estat molt interessats en saber exactament què pesaven els ingredients. Fins i tot n'Ulrika ens ha fet de secretària i ho ha apuntat tot diligentment.
Aquesta és la mescla que hem fet :





Cal dir que ho hem fet un poc a l'ull, com ho fan les cuineres de tota la vida...





dimecres, 19 d’octubre del 2011

Visita a l'hort comunitari des Migjorn




Aquest dijous, amb na Joana, hem tingut l'oportunitat de visitar l'hort comunitari des Migjorn; un terreny cedit a la gent del poble per na Pilar, amb la finalitat que els qui se n'encarreguen puguin sembrar i collir els fruits que la terra ens ofereix.
Allà ens esperava en Rafel, un senyor que molt amablement ens ha fet de guia per l'hort i ens ha explicat què hi havia sembrat. Hem vist fesols, porros, pebres, albergínies, lletugues, bròquil, col lombarda, plantes aromàtiques, arbres fruiters...
És curiós comprovar que cada fillet/a porta dins "la seva motxilla" un pessic de cultura particular. Uns saben molt de la mar, altres de la terra, alguns de llibres, altres d'esports, de cuina, de ioga, de relacions humanes... Cada fillet i cada filleta compta amb les seves vivències personals, que són úniques i irrepetibles. I algú sabrà que allò és un porro i no una ceba, o que el seu avi té unes mongetes sembrades, o... Tot depèn del que ha viscut, quines coses li han explicat, amb qui ha crescut. Tots tenim una família i uns amics que ens acullen i ens ensenyen i aquest és un gran tresor que hem de cuidar.
Si sembram llavors, més tard o més prest en sortiran els fruits, com a l'hort.




Aniversari d'en Marc

Celebram l'aniversari de'n Marc amb la il·lusió del primer dia, però amb la certesa que cada jornada que transcorre suposa una passa més en el camí per créixer. En Marc, com tots els altres, va fent la seva ruta i ens dóna l'oportunitat de poder viure-la amb ell. Gràcies Marc per deixar-nos estar prop teu; junts fem un polit viatge.


dissabte, 8 d’octubre del 2011

Taller de cuina: Coca de crema i fruites







Tornava a ser un dijous a primera hora, però l'energia que es respirava a la classe no era la mateixa que la setmana anterior. Potser la intuïció que havia de venir una tempesta de tardor va fer que tots estiguéssim una mica excitats. Tot i així, gràcies a l'ajuda de na Carmen, sa mamà d'en Jhaíro, vàrem fer una exquisida coca dolça. Alguns van saber apreciar-ho a l'escola, i d'altres preferiren tastar-ho junts amb la seva família. Tots els que l'hem provada podem assegurar que era boníssima!

Els ingredients:
  • Massa de pasta de full
  • Crema pastissera
  • Poma
  • Kiwi
  • Raïm
  • Gelatina de poma
(Cal dir que na Carmen ja duia elaborades de casa la massa i la crema; una feina prèvia i matinera que no podem obviar.)

dissabte, 1 d’octubre del 2011

Taller de cuina: Panets de viena



Aquest dijous na Carmen, sa mamà d'en Jhaíro, ens ha ajudat a fer el primer taller de rebosteria del curs: hem fet panets de viena. Ella ha vingut ben carregada a l'escola amb tots els ingredients necessaris i un robot de cuina que servia per amassar.

Entre tots, però un darrere l'altre, hem anat seguint les instruccions de na Carmen per elaborar una massa que al final havia de convertir-se en uns deliciosos panets.
En Jhaíro estava feliç i sa mare -per què amagar-ho?- també.

A l'escola i a la vida en general ens agrada aprendre uns dels altres i, si els que ens ensenyen són persones que estimam i respectam, encara més. Poder tocar, ensumar, tastar... i sentir pas a pas el procés del que estam fent ens ajuda a integrar-ho com a vivències personals i, d'aquesta manera, és més fàcil que els coneixements romanguin en la memòria a llarg plaç i formin part important del nostre bagatge personal.

Gràcies Carmen per participar-hi i posar-hi tot el teu interès!

divendres, 23 de setembre del 2011

Aniversari de na Sara

Aquest dimecres passat, na Sara va celebrar a l'escola el seu cinquè aniversari. Felicitats Sara! Esperam que durant tots els aniversaris de la teva vida tenguis una mirada i un somriure tan expressius com fins ara. (Tan de bo no perdéssim mai la nostra innocència radical.)



divendres, 16 de setembre del 2011

Hem tornat a collir figues


Aquest matí, aprofitant el bon temps i el final de temporada de collita, hem volgut tornar as Mestall a collir figues. Ens acompanyàven na Sílvia, sa mamà de n'Ailani, i n'Esther, sa mamà de'n Lluc. També han vingut els fillets i filletes de la classe de quatre anys, na Cristina i na Joana. I tots junts, equipats per a l'ocació, hem partit fent un passeig a peu cap a sa tanca des Paner que el GOB ens cedeix per fer-hi algunes activitats. Pel camí hem pogut veure un cavall, un poni, ànecs, ringleres de carabasses...

Allà hem pogut comprovar que no n'hi havia tantes com l'any passat i que les que hi havia no eren del tot madures. De tota manera, amb l'ajuda d'un ganxo llarg , fet de fusta d'ullastre, hem pogut baixar les branques i agafar les figues que ens semblava que estaven al punt de maduració.
A poc a poc anàvem perfeccionant la tècnica i alguns infants ja eren prou hàbils de distingir les figues verdes de les madures.

Hem jugat una estona lliurement; qui ha volgut, ha tastat les figues, ens hem refrescat bevent aigua..., i a mig matí, hem tornat a partir que a l'escola hi faltava gent.

I aquesta ha estat la nostra primera sortida del curs; un passeig senzill, però profitós. Amb alegria i bona companyia tot fa més il·lusió.

dilluns, 12 de setembre del 2011

A finals d'estiu ens retrobam de nou a l'escola..., i sembla com si el temps no hagués passat, tot encaixa com abans: les rutines, les amistats, els racons... La diferència que hi veig és sobretot física -aquests fillets i filletes han crescut moltíssim!- i potser també hi ha hagut petits progressos emocionals que fa que a alguns els veiem més madurs, més segurs d'ells mateixos.
Ha estat un plaer tornar a abraçar-nos i poder escoltar les seves preguntes i sentir l'entusiasme per tot el que passa al seu voltant.
Benvinguts sigueu, alumnes i famílies en aquest darrer curs de l'etapa d'educació infantil; un curs que segur estarà carregat d'aventures i aprenentatges.